Op woensdag 29 mei stelde Formula Electric Belgium haar nieuwste elektrische racewagen voor, de Umicore Eclipse. Het studententeam van de KU Leuven en hogeschool Thomas More heeft deze wagen in de loop van het academiejaar volledig zelf ontworpen én gebouwd. De racewagen is een sterk staaltje van innovatieve technologie en trekt op tot 100km/u in amper 2,6 seconden, sneller dan de nieuwste generatie Formule E-wagens.
Sinds september zijn de studenten van Formula Electric Belgium druk in de weer met het ontwerp en de bouw van hun jongste elektrische racewagen. Van het chassis tot het batterijpakket: de studenten ontwierpen de meer dan 4000 onderdelen volledig zelf. Dit indrukwekkende ingenieurs- en productiewerk resulteert in de Umicore Eclipse, een bolide van slechts 200 kilogram. Het voertuig, met een vermogen van 201 pk, heeft een  opsnelheid van 117 km/u en trekt op van 0 tot 100 in een duizelingwekkende 2,6 seconden. Tijdens de zomer nemen de Belgische studenten het in verschillende Formula Student competities op tegen een 250-tal andere teams van over de hele wereld.

Wereldtop
“De ambitie van het team ligt zeer hoog dit jaar”, zegt team captain Willem T’Hooft, student industrieel ingenieur. “Vorig jaar bekroonde de jury in Tsjechië onze wagen als meest innovatief. Deze podiumplaats bewijst dat we tot de wereldtop behoren. Met de Umicore Eclipse hopen we deze prestatie zelfs te verbeteren en in meerdere disciplines een podiumplaats te bemachtigen. Daarom hebben we dit jaar volop ingezet op performantie en betrouwbaarheid.” De studenten zullen de Belgische driekleur verdedigen op competities in Nederland, Italië en Tsjechië.

Verrijkende ervaring
Tijdens deze wedstrijden zal niet enkel gekeken worden naar de snelheid van de wagen. Ook naast het circuit vallen punten te rapen. Zo zullen de studenten onder andere een business case uitwerken en de innovatie in hun wagen moeten aantonen voor een jury van experts. “Dit alles maakt het project enorm verrijkend. We trainen niet enkel onze technische vaardigheden, maar we leren werken in een interdisciplinair team en maken een ontwikkelingsproces van A tot Z mee. Dat dingen kan je niet leren op de schoolbanken”, zegt Willem. Om hun project te kunnen realiseren werken de studenten samen met een netwerk van meer dan
130 bedrijven, innovatiecentra en non-profit organisaties. Verenigd onder het motto ‘Green Innovation meets Performance’ willen ze allen hun steentje bijdragen aan duurzamere mobiliteit.

Roll Out

We are using cookies on our website

Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services. This tracking is only to see how people use our website so that we can improve it.